RozdumFoto official website | Сторінка користувача : Реєструватись | Увійти

Останні новини

Фото зимою: готуємось отримати гарні кадри за низьких температур

13.01.11

Поділіться з друзями :
RozdumFoto починає публікувати поради по теорії та практиці фотографії. І почнемо саме з зимової фотографії. Тим паче зараз якраз відповідна пора року. Фото зимою робити хай трошки складніше, ніж влітку, зате можна отримати чимало неповторних засніжених пейзажів і сфотографувати насправді неповторні і унікальні моменти. Головне - правильно підготуватись до фотозйомки і таки дочекатись найголовнішого - морозу і снігу.
Ми торкнемось тих технічних проблем,які вас чекатимуть при фотографуванні взимку або за низьких температур.
Низькі температури
- Акумулятори
На морозі набагато швидше сідають акумулятори. Акумулятор може розрядитись за годину-дві перебування на морозі, навіть якщо мало фотографувати (а зігрівати камеру між зйомками не рекомендується через можливість утворення конденсату). Тому потрібно це враховувати і повністю зарядити акумулятор камери. Ще краще взяти запасний і тримати його в теплому місці, наприклад, у внутрішній кишені. Будьте обережні при заміні акумуляторів. Якщо вони нагріваються, то під час заміни на холоді на них може утворитись конденсат.
- Дисплей
Через низькі температури можуть виникнути проблеми із ЖК-монітором. На морозі втрачається його яскравість, контрастність, спотворюється передача кольору. На сильному морозі дисплей може взагалі перестати працювати або гальмувати при перегляді зображень. Добре, якщо в камері є оптичний видошукач. Тоді дисплей краще взагалі вмикати. Заодно зекономите заряд батареї.
Часто в недзеркальних камерах використовується електронний видошукач - це теж ЖК-матриця, на яку теж впливає мороз, знижуючи яскравість і контрастність. Але видошукач захищений від бічної засвітки, тому навіть при низькій температурі по ньому цілком можна скомпонувати кадр.
- Карти пам'яті

На морозі можуть виникати проблеми з карткою пам'яті. Краще брати запасні і тримати їх в теплі. Зараз продаються спеціальні карти пам'яті, розраховані на роботу при низьких температурах.
- Матриця і шуми
А ось для матриці цифрової камери холод - це ідеальні умови. «Шуми» на зображенні стають мінімальними.

Сніг
- Сніжинки, що падають на фотоапарат, можуть вивести з ладу електроніку фотоапарата. Якщо у вас непрофесійна дзеркала, без поле-вологозахисту, чи мильниця, варто стежити, щоб сніг не потрапляв на камеру. Можна скористатись вологозахисними чохлами. Якщо сніг потрапив на фотоапарат, поки він не почав танути, його потрібно змести з камери. Для цього краще скористатись спеціальною щіточкою, платком чи рукавицею Не рекомендується витирати сніг руками.
- Вітер і сніг — більш небезпечна комбінація. Сніг може забиватись у всі щілини і потрапляти на лінзи об'єктиву. На об'єктив варто накрутити захисний чи ультрафіолетовий фільтр та бленду. Але в сильні снігопади краще не фотографувати, або бути дуже обережним.

Конденсат
- Конденсат - це волога, яка утворюється на поверхнях, які істотно холодніші або тепліші за навколишнє середовище. Пам'ятаєте як лінзи окулярів запотівають при різкій зміні температури. Так само лінза і внутрішні частини фотокамери можуть вкриватися конденсатом.
- Якщо ви зайшли кудись в тепле приміщення, не поспішайте діставати фотоапарат. Зачекайте якийсь час. В сумці (кофрі) повітря буде тієї ж самої температури, що і фотоапарат. Таким чином, конденсат з'явиться саме на сумці. А через деякий час і кофр, і фотокамера поступово набудуть температуру навколишнього середовища.
- Фотограф теж може стати причиною виникнення конденсату. Якщо ви дихаєте на свою камеру, є ризик потрапляння в неї вологи. Камера може нагріватись від тепла вашого тіла. Однак, якщо видошукач запотіває з вашої вини, будьте спокійні: це не впливає на інші деталі камери. Але не варто носити фотоапарат, наприклад, в кишені. Сама камера і лінза можуть нагрітися і тоді проблем з вологою не уникнути.
- Пам'ятайте про те, що конденсат може утворюватися і всередині камери. Крім того, що волога шкодить електроніці, вона ще може заледеніти при занадто низьких температурах і повністю зіпсувати фотоапарат.

І на останок. Коли закінчите зйомку і повернетеся додому, не вмикайте відразу камеру. Дайте їй дві години, щоб «відігрітися». А краще нехай вона відлежиться в кофрі/рюкзаку ще довше. Час для відігріву камери береться з розрахунку одна година на двадцять градусів. Якщо на вулиці мінус двадцять, а вдома плюс двадцять - то знадобиться дві години. Якщо вмикати раніше, можна зіпсувати техніку. Ні в якому разі не відігрівайте фотоапарат феном або опалювальними приладами.


Проблеми можуть бути не лише у техніки, а й у фотографа
Подбайте про теплий і практичний одяг.

Одяг
Правильний одяг в зимових умовах - в кілька шарів. Спочатку - тепла довга білизна, кілька «прошарків» одягу і поверх всього водо-вітростійка і «дихаюча» куртка. Штани також варто одягати вітро-вологостійкими. Тоді можна сміливо вставати на коліна, якщо це потрібно для кадру. На голову варто одягнути шапку або дві.

Рукавички
- Пальці фотографа — одна з найбільших проблем. Часто фотограф відмовляється від рукавичок, щоб краще відчувати камеру. Пальці можна відморозити. Та й замерзлі руки не сприятимуть появі гарних кадрів, адже думати ви будете аж ніяк не про фотографію
- Гарним рішенням буде одягнути дві пари рукавичок. Спочатку тонкі, можна навіть жіночі. А поверх одягнути ще одну пару товстіших, але без кінчиків пальців.
- Підходящі рукавички можна пошукати в магазині для мисливців. Мисливські рукавички мають шкіряні долоні. Що сприятиме кращому ухвату камери.
- Додаткова пара теплих рукавиць може стане в нагоді при очікуванні потрібного моменту або під час пересування. Можна використовувати зігріваючі мішечки, поруч з якими з якими добре зігрівати в кишені руку (і акумулятори).

Взуття
Завжди існує ризик промочити ноги. Волога може потрапити через верх (високий шар снігу) або ступні можуть просто спітніти. Це прямий шлях до застуди. Тому завжди беріть з собою зайву пару сухих шкарпеток, якщо збираєтесь надовго на прополювання.
Будьте дуже обережні, коли рухаєтесь і намагайтеся носити взуття з неслизькою підошвою, щоб уникнути падіння.

Гарячий чай і бутери
варто взяти з собою маленький термос з гарячим чаєм або бульйоном. Це подарує вам багато позитивних емоцій. Кава й алкоголь - погані варіанти. У холод витрачається і більше енергії, тому не завадить подбати про їжу. Зійдуть як звичайні батончики, так і звичайна плитка шоколаду. Або бутерброди. Хоча вмісті можна грітись в кафешках чи магазинах.

В проджовженні теми вас чекатимуть поради по власне зйомці взимку і за низьких температур. Слідкуйте за оновленнями.



Приклади зимових фоторепортажів на RozdumFoto:
Фотопрогулянка зимовим парком Житомир
В Житомирі справжня зима і снігопади ФОТО
Житомир замело, а потім затопило. ФОТО
В Житомирі випав перший сніг ФОТО
Сподобався матеріал
- тисніть -
Поділіться з друзями :

0 коммент.:

Дописати коментар

.