RozdumFoto official website | Сторінка користувача : Реєструватись | Увійти

Останні новини

В Житомирі на лінію випустили старі "халявні" вінницькі трамваї

14.07.11

Поділіться з друзями :
Більше півроку пройшло з того часу, як Володимир Дебой хвалився перед журналістами купленими у Вінниці трамваями. З того часу п'ять трамвайних вагонів стояли на приколі в депо на Вітрука - чекали, поки міська влада знайде один з копійками мільйони гривень, аби розрахуватись за покупку. І ось в понеділок, 11 липня, в урочистій помпезній обстановці вінницькі трамваї нарешті випустили на лінію. За них правда так і не розрахувались з Вінницею. Але це вже дрібниці. Далі - фоторепортаж і подробиці про цю подію від RozdumFoto.

Нагадаємо, що 5 вінницьких трамваїв ТАТРА КТ-4 СУ виробництва Чехії продали Житомиру ще минулого року за один мільйон 200 тисяч гривень. Всі вагони капітально відремонтовані та модернізовані. Вони малошумні та споживають на 30% менше електроенергії. В житомирському депо вони простояли з 16 грудня 2010 року. Тут їх ще раз оглянули і перебрали.
Випуск беушних трамваїв на лінію перетворили на справжню подію із урочистими промовами, пресою та перерізанням стрічок. Для повного комплекту не вистачало хіба що пару пляшок шампанського і музиків. Проводжали трамваї у перший рейс міський голова Житомира Володимир Дебой, його заступник Микола Боровець, голова облдержадміністрації Сергій Рижук, начальник управління транспорту і зв'язку у міської ради Костянтин Підпокровний, начальник житомирського ТТУ. Приїхав в Житомир навіть керівник вінницького ТТУ.
Як виявилось, затримка із запуском трамваїв була навіть не у відсутності грошей, аби за них розрахуватись. Хоча, грошей, наскільки ми зрозуміли, теж не було. Але це дрібниці. Винним виявився попередній керівник ЖТТУ - Віктор Зубрицький, якого нещодавно звільнили з посади. 
Виявилось, в свій час Зубрицький не провів належним чином тендер на закупку трамваїв і не оформив все належним чином. Як йому вдалось провернути таку оборудку під носом економістів міської ради, міських голів Вінниці і Житомира і, що цікаво, керівництва вінницького ТТУ, щоб ніхто нічого вчасно не запідозрив - залишиться загадкою.
Та й яка різниця - новий начальник ТТУ Віктор Мирончук працює над виправленням ситуації. З Вінницею вдалось домовитись про безоплатну експлуатацію вагонів. Навіть грошей не потрібно платити поки що. А там - як карта ляже. І всі, як то кажуть "в шоколаді".
Як сказав міський голова Житомира Володимир Дебой, ці трамваї - фактично подарунок нашому місту від вінницького ТТУ, адже одні лише запчастини до них коштують 30-40 тисяч гривень:
- Сьогодні у нас увесь рухомий склад управління зношений майже повністю, тому є потреба його оновити. Зараз ми випускаємо на лінію 5 трамваїв, а невдовзі думаємо придбати ще кілька тролейбусів. Наразі йдуть переговори про повернення найближчим часом тролейбусів зі Львова, гроші за які заплатили ще кілька років тому. Попереду осінь, а це означає, що збільшиться кількість пасажирів міського електротранспорту і нам треба підготувати цей транспорт якнайкраще. Крім цього, підвищення вартості проїзду в маршрутках теж сприятиме тому, що пасажири назад повернуться на тролейбуси.
Щоправда трохи зіпсували свято керівництву міста і області журналісти. Вони раптом почали цікавитись, як вчасно виплачують зарплату на підприємстві. Виявилось, що в ТТУ на це невдячне діло трохи забили і працівникам ТТУ не платять вже чотири місяці. А губернатор Сергій Рижук обурено звинуватив у цьому самих же працівників ТТУ. Схоже, політик партії трохи змінилась. Раніше губернатор за борги по зарплаті влаштовував розгони керівництву комунальних підприємств. Хоча і тут винним виявився вже згадуваний колишній керівник ТТУ Віктор Зубрицький.
Працівники ТТУ по різному реагували на промову розгніваного губернатора.


Але врешті решт влада пообіцяла погасити коли-небудь борги і всі повернулись до головних винуватців свята - трамваїв. Керівництво вирушило перерізати стрічку.
Першим із п'яти свій трамвай на лінію вивела водій Наталя Нічаєва. Керівництво і журналісти стали його першими пасажирами. Щоправда проїхались вони лише трохи далі воріт Депо. Далі трамвай вирушив без них.
Наталя Нічаєва готується до свого першого рейсу на вінницькому трамваї.

За словами Наталі, вінницькі трамваї в управлінні нічим не відрізняють від житомирських і спеціально якось вчитись на них їхати не потрібно.





За першим трамваєм на лінію вийшов другий.

Фотокор RozdumFoto вирішив на цьому трамваї проїхатись до майдану Перемоги.


До речі, ще однією цікавою особливістю події, про яку всі забули згадати - трамваї на лінію виходять, зазвичай, згідно певного графіку. А щодо випуску п'яти додаткових вагонів, то їх, для більшого ефекту, випустили всі скопом один за одним.
Але це вже дрібниці.
Сьогодні у Житомирському ТТУ перебувають на балансі двадцять сім трамваїв, на лінії працюють чотирнадцять. Цього достатньо у літній період, але на початку навчального року і по завершенню періоду відпусток виникне необхідність збільшити кількість трамваїв, які будуть одночасно працювати на маршруті. Для цього і проводиться робота з оновлення Житомирського ТТУ.
Сподобався матеріал
- тисніть -
Поділіться з друзями :

0 коммент.:

Дописати коментар

.